,

Tager du på arbejde – eller tager du arbejdet på?

Medarbejder

Selvledende medarbejdere

Mange medlemmer af den moderne organisation arbejder, hvor de opholder sig: På rejse, hjemme, på kontor, i bil eller tog, på caféer, hos partnere eller hos kunder. Vi tager ikke PÅ arbejde på én adresse – vi tager arbejdet på og udfører det, der hvor vi opholder os.

Dette stiller store krav til kommunikation og til at anvende teknologier på en udbytterig måde. At kunne arbejde bevidst med mail, telefon, video, chats etc. er en kompetence ethvert teammedlem eller projektgruppe deltager, må have på højt niveau.

Teknologi OG relation

Men teknologier gør det ikke alene. Vi skal ikke kun være forbundet teknisk. Vi skal som kolleger føle os forbundet. Vi skal opleve nærvær og gensidig interesse, således at arbejdsfællesskabet får en solid platform af tillid, at vokse på.

Virtuelle medarbejdere er i sagens natur selvledende – lederen er jo et andet sted! Mellem kolleger og mellem ledere og medarbejdere er det derfor afgørende, at selvledelse udøves på netop det niveau, der er det relevante i situationen.

Virtuelle teams kan være velfungerende og effektive på højde med samplacerede teams – og i nogle tilfælde endda være mere værdiskabende. For at realisere den effektivitet og synergi, der ofte forventes af virtuelle teams, kræver det noget ekstra af den enkelte medarbejder.

Du må som kollega i et helt eller delvis virtuelt team:

  • arbejde med din selvledelse
  • have fokus på kommunikation og relationer
  • være kulturelt bevidst og sensitiv
  • kommunikere tillid
    være fortrolig med kommunikationsteknologier

Selvledelse OG forventninger

Det er vigtigt, at du, din leder og dine kolleger får talt om jeres forventninger, jeres ansvar, mål og opgaver i distancesamarbejdet. Som virtuel medarbejder eller projektdeltager må du have fokus på kerneopgaven. Og du må vide, hvad du skal referere til, når du træffer beslutning på dit arbejdssted. Beslutninger der også har indflydelse på kollegers arbejde på deres arbejdssteder.

I må arbejde med spørgsmål som:

  • Hvilket selvledelsesniveau er du på nu, hvilket skal du fremover være på?
  • Hvilke særlige fordele og barrierer ligger der i at blive ledet fra distancen?
  • Hvordan anerkender vi vigtigheden af social opmærksomhed i distancesamarbejde?
  • Hvordan du kan styrke selvledelse og bevare balancen i medarbejderrollen
  • Hvordan du kan arbejde med struktur og medievalg, så du oplever at være inkluderet trods distancer

At lede på distancen er at lede til selvledelse. Og begge dele skal udføres kompetent. Så får I det optimale ud af jeres organisation, opnår synergi og undgår overbelastninger.


Hør mere om selvledelse i denne video, hvor vi giver dig et indblik i hvad det er vigtigt i forhold til selvledelse – både som leder og medarbejder.


Relateret blogindlæg

Læs også 5 fokusområder i selvledelse