Hvad er tillid og hvorfor er det vigtigt?

tillid

Tillid handler om forventninger. Hvis vi forventer vores medmennesker vil opføre sig ordenligt er vi mere tilbøjelige til selv at gøre det. 

Derfor er tillidsfulde samfund også samfund med lave niveauer af korruption og høje niveauer af tiltro til retsstaten. I tillidsfulde samfund betaler folk deres skat og går på arbejde om morgenen. En af grundene til at Danmark igen og igen bliver vurderet som et af de bedste lande at drive virksomhed i, skyldes de høje niveauer af tillid. Tilliden til at retsvæsenet vil straffe dem der begår ulovligheder, og bryder aftaler, og tilliden til at dine medmennesker ikke er ude på at snyde dig, får bare tingene til at glide nemmere. Oversat til økonomisprog taler vi her om sænkede transaktionsomkostninger.

Virksomheder har, ligesom samfund, deres egen kultur og deres egen måde at gøre tingene på. I virksomheder med høje niveauer af tillid glider samarbejdet nemmere. Viden bliver delt og de ansatte arbejder sammen imod fælles mål. I virksomheder med lave niveauer af tillid lukker mennesker sig om sig selv. Vigtig viden bliver beskyttet nidkært. ”Os og dem” måder at tænke på opstår. Tillidskulture er svære at opbygge men nemme at ødelægge. Korrupte samfund skaber lave niveauer af tillid, fordi mennesker ikke oplever de får noget ud af at bidrage til dem. I virksomheder ødelægger ledere der opfører sig uetisk eller korrupt tilliden.

Derfor skal du være opmærksom på tillidsrelationer når du leder fra distance, for her kan tilliden nemt lide overlast. Start med at stille dig selv 3 spørgsmål:

1. Ved mine medarbejdere hvem jeg er, og hvordan jeg er?

E-mails er gode til at overføre store mængder tekst, men de egner sig ikke til at skabe relationer. Hvordan har du tænkt dig at skabe konkrete relationer til dine medarbejdere når du ikke er fysisk til stede?

2. Lever du op til dine medarbejderes forventninger?

Tillid handler om forventninger. Derfor skal du være en pålidelig og forudsigelig leder. Det betyder ikke du ikke kan være kreativ og ændre tingene, men du skal være til at regne med og stole på. Det er vigtigt på enhver arbejdsplads, men det er endnu vigtigere på en arbejdsplads, hvor dine medarbejdere ikke kan stikke hovedet ind på kontoret og få en snak.

3. Forstår dine medarbejdere hvorfor du gør som du gør?

Mennesker er meningsmaskiner. Hvor der ikke er forklaringer skaber vi dem. Hvis du overlader meningsskabelsen af dig som leder til andre, kan du ikke garantere den vil være positiv. Derfor skal dine beslutningsprocesser være gennemsigtige. Det betyder ikke du skal indvilge Gud og hver mand i dine planer. Men det betyder du skal opføre dig etisk og gennemskueligt. Ligesom en korrupt stat ikke skaber fællesskab, men splid, skaber ledere der opfører sig uetisk og uforståeligt vrede og fremmedgørelse.

Der er mange måder at skabe en tillidskultur på. Du skal finde den der passer til netop din virksomhed og dine medarbejdere.